Matkapuhelimen käyttö EU-maissa on lähes yhtä edullista kuin Suomessa - verkkovierailupalvelujen lisämaksusta päätös DNA:lle

Julkaistu 16.04.2018

Viestintävirasto on myöntänyt verkkovierailulisämaksuluvan DNA:lle. DNA saa viime vuotta vastaavan oikeuden periä asiakkailtaan verkkovierailudatasta lisämaksuja EU:n alueella. Poikkeuslupa tuli voimaan 15.4.2018.

Peritty lisämaksu voi olla enintään kulloinkin voimassa olevan tukkuenimmäishinnan suuruinen. Käytännössä EU-roamingista perityt lisämaksut ovat pieniä ja käyttäjilleen kohtuullisia.

EU-lainsäädännön lähtökohtana kotimaan hinnat

EU-lainsäädännön lähtökohtana on verkkovierailu kotimaan hinnoilla. Kansallinen sääntelyviranomainen voi myöntää poikkeusluvan periä pieniä lisämaksuja, jos yritys osoittaa, että EU:n verkkovierailusäädännön noudattamisesta aiheutuu sille kohtuuttomia tappioita ja on tarpeen kotimaan laskutusmallin kestävyyden varmistamiseksi. Tappio on verkkovierailuasetuksen mukaan kohtuuton, jos se ylittää 3 prosenttia koko matkaviestinpalvelutoiminnan katteesta.

Viestintävirasto myönsi 15.6.2017 ensimmäiset EU-asetuksen mukaiset luvat periä verkkovierailulisämaksuja neljälle lupaa hakeneelle teleyritykselle (Dna, Elisa, Telia, Moi). Hakemusten pohjalta perusteet poikkeusluvan myöntämiselle täyttyivät kaikkien yritysten osalta. Verkkovierailulisämaksuluvat ovat voimassa vuoden kerrallaan. Nyt DNA on ensimmäisenä hakenut poikkeusluvan uusimista seuraavalle vuodelle ja lupa on nyt myönnetty.

Surffaa myös ulkomailla

Usein suomalaiset teleoperaattorit tarjoavat useissa liittymätyypeissä myös kotimaanhintaista EU-datakäyttöä. Tarkista liittymäsi tiedot omalta operaattorilta tai viimeistään EU-maahan saapuessa operaattorin lähettämästä tekstiviestistä.

Lue vinkit Viestintävirasto verkkopalvelusta

Lisätietoja:

viestintämarkkina-asiantuntija Elina Pesonen, p. 0295 390 641

Asiasanat: Puhelin , Hinnat , Liittymä , Matkapuhelin , Mobiililaajakaista , Sähköposti , Tekstiviestit , Uutiset

LinkedIn Print