Matkapuhelimen käyttö EU-maissa on lähes yhtä edullista kuin Suomessa - verkkovierailupalvelujen lisämaksusta päätös Elisalle

Julkaistu 27.04.2018

Viestintävirasto on myöntänyt verkkovierailulisämaksuluvan Elisalle. Elisa saa viime vuotta vastaavan oikeuden periä kuluttaja-asiakkailtaan verkkovierailudatasta lisämaksuja EU:n alueella. Poikkeuslupa tulee voimaan 15.6.2018. Peritty lisämaksu voi olla enintään 4,5 euroa gigatavulta (ilman arvonlisäveroa).

EU-lainsäädännön lähtökohtana on verkkovierailu kotimaan hinnoilla. Kansallinen sääntelyviranomainen voi myöntää poikkeusluvan periä pieniä lisämaksuja, jos yritys osoittaa, että EU:n verkkovierailusäädännön noudattamisesta aiheutuu sille kohtuuttomia tappioita ja on tarpeen kotimaan laskutusmallin kestävyyden varmistamiseksi. Tappio on verkkovierailuasetuksen mukaan kohtuuton, jos se ylittää 3 prosenttia koko matkaviestinpalvelutoiminnan katteesta.

Peritty lisämaksu voi olla enintään kulloinkin voimassa olevan tukkuenimmäishinnan suuruinen. Käytännössä EU-roamingista perityt lisämaksut ovat pieniä ja käyttäjilleen kohtuullisia.

Viestintävirasto myönsi 15.6.2017 ensimmäiset EU-asetuksen mukaiset luvat periä verkkovierailulisämaksuja neljälle lupaa hakeneelle teleyritykselle (Dna, Elisa, Telia, Moi). Hakemusten pohjalta perusteet poikkeusluvan myöntämiselle täyttyivät kaikkien yritysten osalta. Verkkovierailulisämaksuluvat ovat voimassa vuoden kerrallaan. Elisa on toisena hakenut poikkeusluvan uusimista seuraavalle vuodelle ja lupa on nyt myönnetty, ensimmäisenä lupaa haki DNA.

Surffaa myös ulkomailla

Usein suomalaiset teleoperaattorit tarjoavat useissa liittymätyypeissä myös kotimaanhintaista EU-datakäyttöä. Tarkista liittymäsi tiedot omalta operaattorilta tai viimeistään EU-maahan saapuessa operaattorin lähettämästä tekstiviestistä.

Lue vinkit Viestintävirasto verkkopalvelusta.

Lisätietoja:

viestintämarkkina-asiantuntija Elina Pesonen, p. 0295 390 641

Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi(at)viestintavirasto.fi


Asiasanat: Internet , Puhelin , Hinnat , Liittymä , Matkapuhelin , Mobiililaajakaista , Sähköposti , Tekstiviestit , Uutiset

LinkedIn Print