Matkapuhelimen käyttö EU-maissa on lähes yhtä edullista kuin Suomessa - verkkovierailupalvelujen lisämaksusta päätös Telialle ja Moille

Julkaistu 15.06.2018

Viestintävirasto on myöntänyt verkkovierailulisämaksuluvan Telialle ja Moille. Sekä Telia että Moi saavat viime vuotta vastaavan oikeuden periä lisämaksuja EU:n alueella. Poikkeusluvat tulevat voimaan 15.6.2018.

Yritysten hakemat ja niille myönnetyt enimmäislisämaksut ovat (ilman arvonlisäveroa):

Telia Finland Oyj

  • Datakäyttö enintään 6,0 €/Gt (15.6.–31.12.2018) ja 4,5 €/Gt (1.1.–14.6.2019)
  • Soitetut puhelut enintään 0,032 €/min (ei kuluttajaliittymiin)
  • Vastaanotetut puhelut enintään 0,0091 €/min (ei kuluttajaliittymiin)
  • Lähetetyt tekstiviestit 0,01 €/kpl (ei kuluttajaliittymiin)

Lisäksi edellytetään, että Telian kuluttajaliittymiin sisältyy vähintään tietty minimimäärä kotimaanhintaista datakäyttöä. Yritysliittymien osalta myös päiväkohtainen lisämaksu on mahdollinen tiettyihin liittymätyyppeihin.

Moi Mobiili Oy

  • Datakäyttö enintään 6,0 €/Gt (15.6.–31.12.2018) ja 4,5 €/Gt (1.1.–14.6.2019). Lisäksi edellytetään, että liittymiin sisältyy vähintään tietty minimimäärä kotimaanhintaista datakäyttöä.

EU-lainsäädännön lähtökohtana on verkkovierailu kotimaan hinnoilla. Kansallinen sääntelyviranomainen voi myöntää poikkeusluvan periä pieniä lisämaksuja, jos yritys osoittaa, että EU:n verkkovierailusäädännön noudattamisesta aiheutuu sille kohtuuttomia tappioita ja on tarpeen kotimaan laskutusmallin kestävyyden varmistamiseksi. Tappio on verkkovierailuasetuksen mukaan kohtuuton, jos se ylittää 3 prosenttia koko matkaviestinpalvelutoiminnan katteesta.

Peritty lisämaksu voi olla enintään kulloinkin voimassa olevan tukkuenimmäishinnan suuruinen. Käytännössä EU-roamingista perityt lisämaksut ovat pieniä ja käyttäjilleen kohtuullisia.

Viestintävirasto on jo aiemmin tänä vuonna tiedottanut myöntäneensä DNA:lle ja Elisalle oikeuden periä lisämaksua verkkovierailudatasta.

Ensimmäiset EU-asetuksen mukaiset luvat periä verkkovierailulisämaksuja Viestintävirasto myönsi 15.6.2017 neljälle lupaa hakeneelle teleyritykselle (Dna, Elisa, Telia, Moi). Hakemusten pohjalta perusteet poikkeusluvan myöntämiselle täyttyivät silloin kaikkien yritysten osalta samoin kuin tänäkin vuonna. Verkkovierailulisämaksuluvat ovat voimassa vuoden kerrallaan.

Surffaa myös ulkomailla

Usein suomalaiset teleoperaattorit tarjoavat useissa liittymätyypeissä myös kotimaanhintaista EU-datakäyttöä. Tarkista liittymäsi tiedot omalta operaattorilta tai viimeistään EU-maahan saapuessa operaattorin lähettämästä tekstiviestistä.

Lue vinkit Viestintävirasto verkkopalvelusta.

Lisätietoja:

Viestintämarkkina-asiantuntija Elina Pesonen, p. 0295 390 641
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi(at)viestintavirasto.fi

Asiasanat: Internet , Puhelin , Hinnat , Liittymä , Matkapuhelin , Mobiililaajakaista , Sähköposti , Tekstiviestit , Uutiset

LinkedIn Print