Mobiililaajakaistaliittymien tiedonsiirtokäyttö moninkertaista puhelinliittymiin verrattuna

Julkaistu 06.03.2018

Vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla matkapuhelinliittymästä siirrettiin tietoa keskimäärin 10 gigatavua kuukaudessa kun taas mobiililaajakaistaliittymissä vastaava määrä oli lähes 37 gigatavua. Matkapuhelinliittymistä enää kymmenesosa oli pelkästään puhekäytössä.

Matkaviestinverkon kokonaisliittymämäärä pysyi vuoden 2017 aikana lähes ennallaan vajaassa 9,5 miljoonassa liittymässä. Vuoden lopussa tästä kokonaismäärästä kaksi kolmasosaa oli sekä puhe- että tiedonsiirtokäytössä olevia matkapuhelinliittymiä ja reilu viidennes oli ensisijaisesti tiedonsiirtokäytössä olevia niin sanottuja mobiililaajakaistaliittymiä. Enää kymmenes liittymistä oli pelkkiä puheliittymiä eli kokonaan vailla tiedonsiirtopalvelua.

Vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla kulutettiin jokaista suomalaista kohden lähes 26 gigatavua matkaviestinverkon mobiilidataa kuukaudessa. Mobiililaajakaista- ja matkapuhelinliittymien käytössä on odotetusti varsin selkeä ero. Kun tiedonsiirtokäytössä olevaa matkapuhelinliittymästä siirrettiin noin 10 gigatavua kuukaudessa, oli mobiililaajakaistaliittymien osalta vastaava määrä lähes 37 gigatavua. Koska matkapuhelinliittymiä on huomattavasti enemmän, jakaantui matkaviestinverkon tiedonsiirtokuorma melko tasan näiden kahden liittymätyypin kesken.

Vuoden 2017 lopussa lähes 110 000 matkaviestinverkon liittymää oli myyty vähintään 300 Mbit/s tiedonsiirtonopeudella. Sekä alle 10 megan että 100 megan ja sitä nopeampina myytyjen liittymien määrä kasvoi, kun taas näiden väliin sijoittuvissa nopeusluokissa liittymien määrä jopa laski.

Matkaviestinverkon tiedonsiirtomäärä kasvoi vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla reilut 40 prosenttia vuotta aiempaan ajanjaksoon verrattuna. Kasvu jatkui vahvana, mutta sen suhteellinen vauhti on hidastumassa.

Matkapuhelujen sekä tekstiviestien käyttö on vähentynyt jo useamman vuoden ajan ja kehitys jatkui näiden osalta aiemman suuntaisena myös vuoden 2017 jälkimmäisellä puoliskolla. Puheluminuuttien määrä väheni vuoden takaiseen verrattuna prosentin ja tekstiviestien määrä 13 prosenttia. Loppuvuonna suomalaista kohden soitettiin 224 matkapuheluminuuttia ja lähetettiin 33 tekstiviestiä kuukaudessa.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Joonas Orkola, p. 0295 390 493, Sähköposti etunimi.sukunimi(at)viestintavirasto.fi, Twitter: @JoonasOrkola

Asiasanat: Internet , Liittymä , Matkapuhelin , Mobiililaajakaista , Nopeus , Älypuhelin , Uutiset

LinkedIn Print