Nopeiden laajakaistaliittymien määrä lähes kolminkertaistunut viidessä vuodessa

Julkaistu 08.10.2018 | Päivitetty 09.10.2018

Kiinteän verkon laajakaistaliittymien kokonaismäärän pysyessä vakaana niiden tiedonsiirtonopeudet jatkavat kasvuaan. Tilastoissa näkyvät valokuidun käyttöönotto ja vanhasta puhelinverkosta tuttujen kupariyhteyksien hupeneminen.

Kiinteän verkon laajakaistaliittymien määrä Suomessa on vakiintunut noin 1,7 miljoonaan liittymään. Näistä liittymistä 88 prosenttia on kotitalousliittymiä. Tämän perusteella voidaan arvioida, että noin 55 prosentissa suomalaisista kotitalouksista oli kesäkuun 2018 lopussa kiinteän verkon laajakaistaliittymä.

Kasvavat liittymänopeudet mahdollistavat suoratoistopalveluiden runsaamman käytön

Nopeimpien, vähintään 100 megaisten (download 100 Mbit/s), laajakaistaliittymien määrä on kasvanut johdonmukaisesti. Kesäkuun 2018 lopussa näitä liittymiä oli yli 600 000, kun viisi vuotta aiemmin määrä oli vain liki kolmas osa tästä. Näitä 100 megaisia tai nopeampia liittymiä oli jo 35 prosenttia kaikista kiinteän verkon liittymistä. Tällainen download-nopeus mahdollistaa esimerkiksi useiden teräväpiirto- tai jopa tarkempien lähetysten katsomisen samaan aikaan muun nettikäytön kanssa.

Hitaimpien alle 10 megan (Mbit/s) liittymien määrä oli lähes puolittunut vuotta aiempaan verrattuna. Kaikista kiinteän verkon laajakaistaliittymistä kesäkuun lopussa 91 prosenttia oli nopeudeltaan 10 megaisia tai nopeampia.

Kuva 1. Kiinteän verkon laajakaistaliittymien nopeudet ovat kasvaneet johdonmukaisesti.

Download-nopeuksien tapaan myös lähtevän liikenteen tiedonsiirtonopeudetkin (upload) olivat kasvaneet vuoden aikana. Kesäkuun lopussa laajakaistaliittymistä 12 prosenttia oli upload-nopeudeltaan 100 megaisia tai nopeampia. Puolet liittymistä oli kuitenkin edelleen lähtevältä tiedonsiirtonopeudeltaan alle 10 megaisia. Upload-nopeudet ovat oleellisia esimerkiksi pilvipalveluiden ja videoneuvotteluiden kannalta.

Valokuitu yleistyy - lankapuhelimet katoamassa

Laajakaistaliittymistä pääosin vanhoihin puhelinjohtoihin perustuvia kupariliittymiä oli hieman reilu neljännes. Kaksi viidesosaa kaikista liittymistä oli sellaisia, joissa valokuitu ylsi tontin rajalle tai taloyhtiön talojakamoon. Seitsemässä prosentissa liittymiä valokuitu ulottui kotiin asti. Kaapeli-tv-verkon laajakaistaliittymien määrä pysyi vakaana ja oli edelleen neljännes suomalaisista kiinteän verkon laajakaistoista.

Lankapuhelinliittymiä oli kesäkuun lopussa vajaassa 140 000 kodissa. Kotitalouksien kiinteän verkon puhelinliittymien määrä laski kymmenyksen vuoden aikana ja myös yritysliittymät vähenivät.

Lisätietoja:

Viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen, puh. 0295390306

Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@viestintavirasto.fi

Asiasanat: Internet , Puhelin , Laajakaista , Tilastot

LinkedIn Print