Suomi tähtää 5G-kärkimaaksi: Viestintävirasto pyytää lausuntoja 3,5 GHz:n taajuushuutokaupan määräyksestä ja radioluvan teknisistä lupaehdoista

Julkaistu 23.05.2018 | Päivitetty 04.06.2018

Uusi 5G-mobiiliverkkoteknologia on suorituskykyinen langaton tiedonvälityksen alusta. 5G vauhdittaa digitalisaatiota ja vastaa langattoman viestinnän käyttäjäryhmien tulevaisuuden tarpeisiin monilla toimialoilla. Viestintävirasto pyytää lausuntoja 5G-verkon toteutukseen tarvittavaan 3,5 GHz:n taajuusalueen (3410–3800 MHz) huutokauppaa koskevasta määräyksestä ja teknisistä lupaehdoista.

Viestintävirasto pyytää lausuntoja 3,5 GHz taajuusalueen taajuushuutokauppaa koskevasta Viestintäviraston määräyksestä M 64B sekä sen perustelu- ja soveltamismuistiosta. Lisäksi pyydetään lausuntoja 3,5 GHz:n taajuusalueelle myönnettävien radiolupien teknisistä lupaehdoista. Lausunnot on toimitettava 26.6.2018 mennessä oikeusministeriön ylläpitämän lausuntopalvelu.fi:n kautta.

Huutokaupattavista taajuuksista taajuusalueen 3600–3800 MHz käytettävyydessä on merkittäviä maantieteellisiä rajoituksia, ja siksi taajuudet on jaettu määräyksessä kahteen erilliseen taajuusalueeseen.

Laajemmin käyttöön arviolta vuonna 2020 tuleva 5G-mobiiliverkkoteknologia liittää laitteet, palvelut ja järjestelmät verkkoon nopeasti ja sujuvasti. Suuri kapasiteetti, lyhyt viive ja alhainen energiankulutus ovat 5G:n tärkeimpiä ominaisuuksia.

Nopea ja luotettava laitteiden välinen viestintä mahdollistaa täysin uudenlaisten sovellusten kehittämisen esimerkiksi viestinnän, liikenteen, robotiikan ja automaatioon tarpeisiin. Uusia lyhyttä viivettä vaativia, reaaliaikaisia ja tietoturvallisia palveluita luodaan myös terveydenhoitoon, energiantuotantoon ja logistiikkaan.

Lausuntopyynnöt Lausuntopalvelu.fi:ssä

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote: Suomesta tietoliikenneverkkojen kärkimaa – digitaalisen infrastruktuurin strategia ja 5G-taajuuksien huutokauppa-asiakirjat lausunnoille

Liikenne- ja viestintäministeriön 3,5 GHz:n huutokauppaa koskevat asiakirjat: Valtioneuvoston hankeikkunasta.

Lisätiedot

Pääjohtaja Kirsi Karlamaa, Viestintävirasto, p. 0295 390 403

Taajuushallinnon johtaja Jarno Ilme, Viestintävirasto, p. 0295 390 574

Asiasanat: Taajuudet , Lausuntopyynnöt , Uutiset

LinkedIn Print