Valtion tukemassa laajakaistahankkeessa loppukiri

Julkaistu 01.10.2018

Valtiontuki harvaan asuttujen alueiden laajakaistahankkeille päättyy vuodenvaihteessa. Vuosi sitten julkistetut aiempaa runsaskätisemmät valtiontukisäännöt ovat herättäneet maakunnissa kiinnostusta. Uusia hankkeita on käynnistymässä kymmeniä ja kiinnostus huippunopeaan laajakaistaan kasvaa jatkuvasti.

Toimiva tietoliikenneinfrastruktuuri on elinvoimaisen kunnan avaintekijä. Uudet valtiontukisäännöt mahdollistavat tuetun valokuiturakentamisen aiempaa laajemmalla alueella ja lisäävät yksittäisten hankkeiden valtiontukiosuutta merkittävästi. Uusia valokuituverkkoja suunnitellaankin nyt eri puolilla Suomea vauhdilla.

Tukihakemusten määrä kasvussa ennen hankerahoituksen päättymistä 31.12.2018

Viimeisistä valtiontukieuroista kilpaillaan loppuvuoden aikana, sillä raha ei todennäköisesti riitä kaikkiin hankkeisiin. Kilpailutuksia on käynnissä useassa maakunnassa. Käynnistyneiden hankkeiden koko vaihtelee kymmenistä tuhansista useaan miljoonaan euroon.

"Tukea on haettavissa vielä 6,5 miljoonaa euroa. Kaikki maakuntaliittojen valitsemat toteuttajat eivät ole vielä jättäneet hakemusta eli todellisuudessa rahaa on jonkin verran vähemmän jäljellä aivan uusille hankkeille. Hakemus pitää jättää viimeistään vuoden loppuun mennessä, mutta todennäköisesti rahat loppuvat jo aikaisemmin. Nyt kannattaa toimia nopeasti, jos laajakaistahanke on suunnitelmissa", toteaa johtava asiantuntija Päivi Peltola-Ojala Viestintävirastosta.

Laajakaistahankkeella mitattavia tuloksia ‒ tavoitteet ylittymässä

Vuonna 2009 käynnistyneen Nopea laajakaista -hankkeen tavoitteena on saavuttaa 69,5 miljoonan euron valtiontuella nopean laajakaistan saatavuus 120 000 kotitaloudelle haja-asutusalueilla. Vuoden 2017 loppuun mennessä valtiontukea on maksettu 40 miljoonaa euroa, jolla on saatu aikaan jo 70 prosenttia tavoitellusta saatavuuden kasvusta eli nopea laajakaista 83 000 kotitaloudelle. Liittymän on hankkinut 30 000 tilaajaa ja verkkoa on rakennettu 20 000 kilometriä.

Loppukirin ansiosta hankkeen tavoite todennäköisesti saavutetaan ja mahdollisesti ylitetäänkin. Valtiontuki on kohdistettu harvaan asutuille alueille, sen avulla verkkoja on rakennettu erityisesti Lapissa, Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa ja Satakunnassa.

Nopea laajakaista -hanke

Maakunnissa käynnissä olevat hakumenettelyt

Lisätietoja

Päivi Peltola-Ojala, johtava asiantuntija, p. 0295 390 539, Twitter (at)PeltolaOjala

Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi(at)viestintavirasto.fi

(at)viest_virasto, LinkedIn, Facebook, YouTube

Asiasanat: Internet , Puhelin , Laajakaista , Verkot , Uutiset

LinkedIn Print