Viestintävirastolta radiolupa Reaktor Hello World -satelliittijärjestelmälle

Julkaistu 23.04.2018

Viestintävirasto on myöntänyt radioluvan Reaktor Hello World -satelliittijärjestelmälle. Satelliittijärjestelmä koostuu avaruuteen lähetettävästä satelliitista sekä Helsingissä sijaitsevasta maa-asemasta.

Radioluvan hakija eli Reaktor Radio Actives ry. kertoo, että satelliitissa on uudentyyppinen valon infrapuna-alueella toimiva spektrikamera, jolla voidaan tehdä havaintoja muun muassa metsien tai hyötykasvien tilasta sekä sinileväkukinnoista.

Reaktorin yhtenä tarkoituksena on ollut kehittää matalalla kiertoradalla toimiva satelliitti eli ns. LEO-satelliitti (Low Earth Orbit). Reaktor Hello World -satelliitti kiertää maapalloa noin 650 kilometrin korkeudella. Yhteen kierrokseen kuluu aikaa noin tunti 36 minuuttia. Satelliitti painaa muutaman kilon eli on niin sanottu nanosatelliitti.

Satelliitin käyttämistä taajuuksista sovitaan kansainvälisesti

Satelliitit voivat toimintansa luonteen vuoksi aiheuttaa radiohäiriöitä missä päin maailmaa tahansa. Tämän vuoksi taajuuksien käytöstä on sovittava kansainvälisesti. Viestintävirasto on Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n sääntöjen mukaisesti hakenut hyväksyntää Reaktor Hello World -satelliittijärjestelmässä käytettäville radiotaajuuksille. Viestintävirasto on esittänyt ratkaisut muiden maiden ilmaisemiin huoliin mahdollisista häiriöriskeistä.

– Reaktor Hello World on jo neljäs suomalainen satelliittijärjestelmä, jolle Viestintävirasto on myöntänyt radioluvan. Tämä osoittaa, että myös suomalaiset toimijat voivat olla mukana maailmanlaajuisesti kasvavassa avaruusalan toiminnassa. Pienten satelliittien voimakkaasti yleistyessä ja kustannusten alentuessa uusilla toimijoilla on mahdollisuus lähettää avaruuteen omia satelliittejaan. Viestintävirasto toimii tiiviissä yhteistyössä suomalaisten satelliittitoimijoiden kanssa ja on mielellään edistämässä kasvussa olevan avaruusalan toimintaa Suomessa. Viestintäviraston rooli on merkittävä, kun satelliittijärjestelmän taajuuksista sovitaan muiden maiden kanssa. Kansainväliset neuvottelut Reaktor Hello World -satelliitin taajuuksista aloitettiin syksyllä 2016, toteaa Viestintäviraston johtaja Jarno Ilme.

Lisätietoja

Radioverkkoasiantuntija Harri Jores, p. 0295 390 445

Päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen, p. 0295 390 446

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)viestintavirasto.fi.

Asiasanat: Taajuudet , Luvat , Uutiset

LinkedIn Print