Yli puolelle suomalaisista saatavissa vähintään 100-megainen liittymä - alueelliset erot edelleen suuria

Julkaistu 26.04.2018

Maakuntien nopeiden laajakaistaliittymien saatavuutta verratessa parhaiten sijoittui Ahvenanmaa. Suhteellisesti eniten 100 megan tai nopeampia laajakaistaliittymiä on käytössä Pirkanmaalla ja Uudellamaalla.

Nopeita vähintään 100 megan kiinteitä laajakaistayhteyksiä oli vuoden 2017 lopussa saatavilla 52 prosentille suomalaisista kotitalouksista. Tämä liittymäsaatavuus perustuu karkeasti ottaen puoliksi kaapeli-tv-verkon ja puoliksi valokuituverkon kautta saatavilla oleviin liittymiin. Suurimmassa osassa tapauksia nopeaa kiinteää liittymää ei ole hankittu tai se on ostettu hitaammalla yhteysnopeudella. Nopeita 100 megan liittymiä oli käytössä 18 prosentilla kotitalouksista.

Kiinteän verkon nopeiden yhteyksien saatavuudella tarkoitetaan niiden kotitalouksien osuutta, joissa liittymä on joko käytössä, kytkettävissä käyttöön tai sen käyttöönotto vaatii lähinnä tontilla tapahtuvaa rakennustyötä. Verrattaessa tällaista saatavuutta eri maakunnissa Ahvenanmaalla saatavuus oli selkeästi korkeimmalla tasolla, sillä siellä nopeita laajakaistoja oli saatavissa peräti 94 prosentille kotitalouksista. Tämä näkyy myös kuntatasolla, sillä korkeimman saatavuuden kunnat sijoittuvat Ahvenanmaalle.

Manner-Suomen osalta saatavuus oli korkeinta Päijät-Hämeessä ja Satakunnassa, missä se ylsi 70 prosenttiin. Manner-Suomen kuntien osalta korkein saatavuus oli Kokemäellä, Kristiinankaupungissa, Ranualla ja Sodankylässä eikä saatavuus suurissa kaupungeissa noussut vielä yli 90 prosenttiin. Lahdessa ja Oulussa reilulla kymmenesosalla kotitalouksista ei ollut mahdollisuutta hankkia 100 megan kiinteää laajakaistayhteyttä. Tampereella saatavuuden ulkopuolella oli noin neljännes ja Helsingissä ja Turussa 40 prosenttia kotitalouksista.

Kuntakohtaiset saatavuusluvut [xlsx, 15 KB]

Tarkasteltaessa kotitalouksien käytössä olevien vähintään 100 megan liittymien määrää Pirkanmaa ja Uusimaa kirivät Ahvenanmaan edelle, sillä ensin mainituissa maakunnissa yli neljänneksessä kotitalouksia oli käytössä nopea laajakaistaliittymä.

Kuva 1. Latausnopeudeltaan (download) vähintään 100 Mbit/s liittymien osuus kotitalouksissa vuoden 2017 lopussa.

Lisätietoja antavat

Viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen, p. 0295 390 306
Kehityspäällikkö Joonas Orkola, p. 0295 390 493, Twitter: (at)JoonasOrkola
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)viestintavirasto.fi

Asiasanat: Internet , Kaapeli , Laajakaista , Liittymä , Nopeus , Verkot , Uutiset

LinkedIn Print