USA purkaa verkkoneutraliteetin - pitääkö meidän olla huolissaan?

USA:n viestintävirasto FCC on purkamassa Obaman kaudella luodun verkkoneutraliteettisäädännön. Amerikassa otsikot huutavat nyt When The FCC Kills Net Neutrality ja F.C.C. Plans Net Neutrality Repeal in a Victory for Telecoms. FCC taas perustelee muutosta internetin vapauden palauttamisella.

Mitä on oikein tapahtumassa ja mitä pelätään?

Obaman aikana luotu sääntely esti operaattoreita estämästä tai hidastamasta tiettyjä sisältöjä ja veloittamasta käyttäjiltä erikseen esimerkiksi laadukkaiden videopalveluiden käytöstä. Operaattori ei myöskään pystynyt rahastamaan palveluntarjoajia kuten Googlea tai Netflixiä.

Kun sääntely poistuu, on uhkakuvana esitetty, että uudet toimijat eivät enää pysty lanseeraamaan palveluitaan, koska heillä ei ole rahaa maksaa operaattoreille. Vastaavasti on pelätty, että operaattorit ryhtyisivät portinvartijoiksi sen suhteen, mitä palveluita käyttäjä voi käyttää. Miltä kuulostaa esimerkiksi hyvin edullinen liittymä, jolla voisi käyttää vain Facebookia ja sen kautta käytössä olevia sisältöjä? Entä jos tällaiset liittymät yleistyisivät, miten se muuttaisi internetiä?

Me emme voi vielä sanoa, miten laajasti nämä uhkakuvat voivat toteutua. Onhan netti toiminut pitkään ilman sääntelyä, eikä internetin avoimuus välttämättä tuhoudu nytkään. Muutoksen vaikutukset riippuvat paljon jenkkioperaattorien toimenpiteistä ja siitä, mihin markkina tulee kehittymään. Asiakkaat varmasti myös äänestävät jaloillaan, jos ylilyöntejä tapahtuu – edellyttäen että operaattorin valinnassa on vaihtoehtoja. Maailma ei siis romahda.

Entä pitääkö meidän Suomessa olla huolissaan?

Puhuin yllä vaikutuksista USA:ssa. Suomeen tai Eurooppaan FCC:n päätöksellä ei ole suoria vaikutuksia. Täällä internetin avoimuus on turvattu EU:n asetuksella, jonka noudattamista Viestintävirasto valvoo Suomessa.

Asetuksen tarkoituksena on varmistaa, että operaattorit kohtelevat internetliikennettä tasapuolisesti ja että käyttäjät voivat välittää tietoa ja sisältöjä sekä käyttää ja tarjota valitsemiaan sovelluksia ja palveluja. Nämä asiat eivät muutu FCC:n ratkaisun takia.

Näkisinkin, että vaikutukset voivat olla korkeintaan epäsuoria. Mahdollisia haittoja voivat olla esteet suomalaisten startup-yritysten palveluiden tarjonnalle USA:ssa ja se, jos tämä vaikuttaisi pidemmän päälle internetin ekosysteemiin. Toisaalta Eurooppa voi kehittyä tätä kautta houkuttelevammaksi markkinaksi uusien palveluiden lanseeraamiselle.

Arvioni siis on, että FCC:n päätös ei näy suomalaiselle käyttäjälle eikä siitä tarvitse olla huolissaan.

Jatketaan keskustelua Twitterissä (at)nieminenklaus

Kirjoittaja on viestintäverkkoasiantuntija Viestintävirastossa.

Asiasanat: Internet , Laajakaista , Liittymä , Mobiililaajakaista , Nopeus , Teleyritys , Blogit

LinkedIn Print