5G palvelee käyttäjää, asiakas valitsee voittajan

Suomen kunnianhimoinen tavoite on olla 5G-teknologian kärkimaa. Etenemme hyvää vauhtia 5G-teknologian käyttöönotossa. Syytäkin on: 5G:n markkinoiden arvoksi vuonna 2025 ennakoidaan 251 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Huutokauppaamme ensimmäisten maiden joukossa 3,5 GHz taajuusalueen 5G-taajuudet syksyllä, joten 5G-verkkojen rakentaminen voi alkaa ensi vuoden alusta.

Asiantuntijamme valmistelevat parhaillaan ensi vuoden maailman radiotaajuuskonferenssia, jossa päätetään maailmanlaajuiset kaistat 5G-käytölle. Suomen etujen ajaminen vaatii jatkuvaa kansainvälistä vaikuttamista alan foorumeilla.

Pohjoismaiden pääministerit allekirjoittivat 23.5. julkilausuman, jonka mukaan Pohjoismaista luodaan maailman ensimmäinen ja yhtenäisin alue, jossa 5G-tietoliikenneyhteydet ovat tehokkaasti käytössä. Tämä tukee Suomen kärkisijan tavoittelua.

Käyttäjälle 5G tuo nopean, luotettavan ja tietoturvallisen palvelun

Meille kuluttajille 5G näyttäytyy aiempaa nopeampana ja laadukkaampana tiedonsiirtona, kun se aluksi rakentuu 4G-verkkojen päälle. Myöhemmin, seuraavien standardiversioiden jälkeen syntyy täysiverinen 5G, joka pystyy yhtenäisen fyysisen infrastruktuurin avulla jakamaan virtuaalisia verkkoja. Verkon osat voivat erikoistua esimerkiksi liikenteen etäohjaukseen, valtavien laitemäärien kytkeytymiseen esineiden internetissä tai vaikkapa tulevaisuuden älykaupunkien tarpeisiin.

Laitteiden ja esineiden verkottuminen 5G-verkossa tuo asiakkaille palveluiden nopeuden ja pienen viiveen hyödyt. Arjen sähköiset palvelut muuttuvat nykyistä ketterämmäksi, sujuvammaksi ja luotettavammaksi.

5G-verkkoon kytketyt laitteet ja sovellukset keräävät valtavia määriä tietoa. Voimme luoda massadatan pohjalta analytiikan ja koneoppimisen avulla yhä reaaliaikaisempia, luotettavampia ja tietoturvallisempia sovelluksia kuluttajille ja yrityksille.

Uskon, että tietoliikenneverkon nykyinen rooli, jonka keskiössä ovat laajakaistaliittymät, muuttuu merkittävästi: uudesta 5G-verkosta muodostuu tiedonvälitysalusta.

Tulevaisuudessa liiketoimintamallit ja palvelut lähtevät asiakaskokemuksesta. Asiakas on se, joka päättää kuka uusien tuotteiden ja palveluiden tuottajista voittaa markkinat. Käyttäjälle parhaan arvon ja kokemuksen tuottavat menestyvät.

Viranomainen visioi, mahdollistaa ja toimii kumppanina

Asiantuntijamme tekevät jatkuvaa työtä tulevaisuuden viestintäteknologioiden ja -palveluiden perustan luomiseksi. Edistämme teknologioiden käyttöönottoa, markkinoiden kehittymistä sekä tietoturvallisten palveluiden syntyä.

Viestintävirasto lanseerasi 1.6. yhdessä Trafin, Liikenneviraston ja Ilmatieteen laitoksen kanssa 5G Momentum -ekosysteemin, joka vauhdittaa 5G-teknologian testaus- ja kokeilutoimintaa Suomessa.

5G Momentum edistää 5G-teknologian tuntemusta, tunnistaa 5G-käytön ja palveluiden mahdollisuuksia sekä lisää toimijoiden yhteistyötä, jotta oikeat tahot löytävät toisensa. Tavoitteena on myös edistää uuden liiketoiminnan ja palveluiden syntyä Suomessa ja kansainvälisesti. Ekosysteemin avulla kuluttajien, yrityselämän, kuntien, kaupunkien ja maakuntien tarpeet tulevat huomioiduksi palveluiden innovoinnissa.

Uskon, että 5G-teknologia tuo hyötyä yhteiskunnan kaikille sektoreille. Älä sinäkään tyydy seuraamaan sivusta, vaan liity ensimmäisten joukossa 5G Momentum -ekosysteemiin!

Lisätietoa 5G Momentum -ekosysteemistä ja seminaarin esitykset. 

Seminaariesitysten tallenne.

Kirjoittaja on Viestintäviraston pääjohtaja.

Jatketaan keskustelua Twitterissä (at)KirsiKarla

Asiasanat: Taajuudet , Digitaaliset kokeilut , Esineiden internet IoT , Kokeilut , Testaus , Blogit

LinkedIn Print