Ostoshuumaa - omalla vastuulla

Ennen joulua kaupat ovat täyttyneet tavaroista ja mainostavat kilpaa tuotteitaan. Marraskuussa on jo ollut Singles' Day, perjantaina on tulossa Black Friday ja näiden ohessa tehdään jo jouluostoksia.

Mitä erilaisempia tuotteita on tarjolla niin kotimaassa kuin ulkomaisissa verkkokaupoissakin. Saatamme katsoa, löytyisikö se sukulaislapsen suosikkihahmolla varustettu radiopuhelin ulkomaisesta verkkokaupasta. Tai kenties mummo tarvitsisi uutisten lukuun tabletin.

Vastuu on sinulla

Eri verkkokauppojen laajojen valikoimien houkuttelevuus on ymmärrettävää ja tarjolla on hyviäkin tuotteita. Jos olet ostamassa tuotetta EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta, niin kannattaa laittaa hetkeksi jäitä hattuun ja miettiä mitä riskejä olet valmis ottamaan. Tilatessasi tuotteen verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta, vastuu tuotteesta on sinulla itselläsi.

Kampanjointia yhteisvoimin

Tänä vuonna useat eri viranomaiset ja yhteistyökumppanit ovat yhdistäneet voimansa Omalla vastuulla -kampanjassa, joka kertoo kuluttajille EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen riskeistä. Tarjolla voi olla tuotteita, jotka eivät täytä EU-alueen vaatimuksia. Kampanjassa kerrotaan, että EU:n ulkopuolelta tilattu tuote onkin sisältänyt ihan muuta, kuin mitä tilaaja on halunnut. Esimerkkejä ja vinkkejä turvallisten ostosten tekoon sekä verkkokaupan arviointiin löydät kampanjan sivuilta.

Entä radiopuhelin ja tabletti, mitä ostaessa kannattaa huomioida?

Radiopuhelin ja tabletti ovat langattomia laitteita, jotka käyttävät radiotaajuuksia. Näille kuten muillekin langattomille laitteille on sovittu yhteiset pelisäännöt eli vaatimukset EU-alueella. EU:n ulkopuolelta tilattu laite ei välttämättä toimikaan haluamallasi tavalla tai se saattaa häiritä muita laitteita vaikkapa ylitehon tai väärän taajuuden takia. Ostoksen mukana saatavat kyseenalaiset kaupanpäälliset harmittavat. Me kaikki haluamme varmasti tehdä onnistuneita ostoksia ja saada oikein toimivia tuotteita itsellemme sekä heille, joita muistamme paketeilla tänä jouluna.

Katso siis sivuiltamme vinkit langattomien laitteiden ostoon! Kysy tarvittaessa myös myyjältä lisätietoja.

Kirjoittaja työskentelee radiotarkastusasiantuntijana Viestintäviraston Taajuushallinnossa.

Jatketaan keskustelua Twitterissä: (at)MillaKuokkanen

Asiasanat: Internet , Radio , Taajuudet , Radiolaite , Vaatimustenmukaisuus , Valvonta , Blogit

LinkedIn Print