Mitä yhteistä on Karl Benzin vaimolla ja 5G:llä?

Ensimmäisen toimivan polttomoottoriajoneuvon kehitti saksalainen insinööri Karl Benz vuonna 1885. Keksintö synnytti uusia toimialoja ja palveluita. Ajoneuvojen valmistus ei kuitenkaan ollut alusta alkaen suuri menestys, vasta rohkeat kokeilut ja testaus veivät eteenpäin.

Karl Benzin kehittämän hevosettoman vaunun myynti ja valmistus sai vahvan sysäyksen vasta, kun Karlin vaimo Bertha ajoi näytteeksi noin 100 kilometriä suuntaansa. Tämä vakuutti suuren yleisön ja yrittäjät siitä, että auton tekniikka toimii ja mahdollistaa pidemmät matkat kuin hevosella. Ajoneuvoteollisuus käynnistyi tämän jälkeen laajassa mittakaavassa 1890-luvulla, jolloin sadat yhtiöt ja yksityiset henkilöt aloittivat autojen valmistuksen.

Vuonna 1970 maapallolla oli vain 250 miljoonaa autoa. Nyt autoja on maailmassa yli miljardi ja ennuste vuodelle 2050 on 2,5 miljardia. Suomessa autoklusterin liikevaihto oli vuonna 2015 noin 17,5 miljardia euroa eli toiseksi eniten heti päivittäistavarakaupan jälkeen.

5G mahdollistaa uudenlaiset toiminnot ja palvelut ympäri maailman

Edessämme on neljäs teollinen vallankumous: 5G. Vuonna 2025 sen suuruus ja markkina-arvo voi olla jopa 250 miljardia US dollaria. Pian 5G-teknologian käyttöönotto on mahdollista kaupallisessa mittakaavassa.

Maailmassa on yli viisi miljardia matkapuhelimen käyttäjää, ja mobiiliverkot yhdistävät yli kahta kolmannesta maailman väestöstä. Ennusteiden mukaan maailmassa myydään 600 miljoonaa matkapuhelinta vuonna 2022.

Suurimmilla yrityksillä ja operaattoreilla on jo kehitteillä 5G-teknologiaan pohjautuvia ratkaisuja ja sovelluksia. Tällä hetkellä 5G:n lyhyt viive on teknologian hyödynnetyin ominaisuus kokeiluissa, joista moni liittyy esineiden internetiin, robotiikkaan ja automaatioon.

Suomessa ensimmäiset 5G-taajuudet huutokaupataan tänä vuonna. 5G-teknologia otetaan käyttöön askelittain ensi vuonna. Ensimmäiset kaupalliset verkot rakentuvat isoimpiin taajamiin ja kasvukeskuksiin. Kuluttajalaitteet tulevat markkinoille arviolta vuonna 2020 ja silloin 5G:n käyttö laajenee.

5G Momentum edistää 5G:n käyttöönottoa kokeiluilla

Tänä keväänä käynnistetyn 5G Momentum -hankkeen tavoitteena on vauhdittaa 5G-palvelujen innovointia ja käyttöönottoa maassamme, jotta Suomi nousee 5G:n teknologian kärkimaaksi. 5G Momentum mahdollistaa uudet testausalustat, joista syntyy uusia liiketoimintamalleja ja -verkostoja. Yhteistyö mahdollistaa uusien 5G-teknologiaan pohjautuvien palvelujen kehittymisen. Verkostossa jaetaan ja tuotetaan uutta tietoa, näin muodostuu uusia kumppanuuksia ja liiketoimintamahdollisuuksia.

Liikenne- ja viestintäministeriön, Trafin, Ilmatieteen laitoksen, Liikenneviraston ja Viestintäviraston yhteinen hanke tukee 5G:n käyttöönottoa vauhdittamalla 5G-kokeiluja Suomessa. Kaikki liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan toimijat antavat oman osaamisensa ja ammattitaitonsa hankkeen käyttöön.

5G Momentumin verkosto kasvaa vauhdilla

Kiinnostus 5G-kokeiluihin on kova. Verkostoon on liittynyt jo 33 organisaatiota. Kokeilujen pohjana ovat viestintäverkot ja tieto.

5G Momentum keskittyy alkuvaiheessa drone-, satamalogistiikka- ja älyliikennekokeiluihin. Seuraavassa vaiheessa otamme mukaan viestintäteknologiaan ja mediaan liittyviä kokeilua. Olemme avoimia laajentamaan kokeiluja jatkossakin: 5G Momentumissa on aina sijaa uusille ideoille ja toimijoille!

Tule mukaan 5G Momentum -verkostoon!

Millainen maailma olisi nyt, jos meillä ei olisi ollut Karl ja Bertha Benzin kaltaisia rohkeita autoteollisuuden pioneereja ja kokeilijoita, jotka kehittivät uutta ja mursivat vanhoja käsityksiä? Ehkä aikoinaankin joku totesi, että kaikki tarpeellinen on jo keksitty ja että uudet teknologiat ovat turhia. Ehkä ilman kokeilijoita tavara kulkisi edelleen hevoskärryillä. Uskallammeko olla nyt yhtä rohkeita ja muuttaa maailmaa?

Suomesta tehdään 5G-teknologian kärkimaa kokeiluilla ja yhteistyöllä. Tule mukaan!

Lisätietoa 5G Momentumista

Kirjoittaja on Viestintäviraston Taajuushallinnon johtaja.

Jatketaan keskustelua Twitterissä (at)IlmeJarno

Asiasanat: Taajuudet , Kokeilut , Testaus , Blogit

LinkedIn Print