Tarkkana verkko-ostoksilla!

"Klik, klik!" Taas on muutama tuote lisätty verkkokaupan ostoskoriin - ei muuta kuin maksamaan. Tämän jälkeen paketti saapuukin kätevästi toiselta puolelta maapalloa.

Kaukomailta tilaaminen on nykypäivänä helppoa ja verkkokaupan kasvu on ollut viime vuodet voimakasta. Verkossa on vaivattomasti saatavilla erilaisia tuotteita, mutta näiden rajattomien mahdollisuuksien keskellä on hyvä tiedostaa EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta tilaamisen mahdolliset riskit.

EU-alueella valmistajien, myyjien ja maahantuojien tehtävä on huolehtia siitä, että tuote täyttää EU-alueella asetetut vaatimukset. Tämä koskee myös radiotaajuuksilla toimivia langattomia laitteita eli radiolaitteita. Viestintävirasto valvoo Suomessa myytävien radiolaitteiden vaatimustenmukaisuutta.

Jos kuluttaja kuitenkin ostaa radiolaitteen itse EU-alueen ulkopuolelta, se ei välttämättä vastaakaan EU-alueen vaatimuksia, millä voi olla ikäviä seurauksia. Tällöin laite ei välttämättä toimi oikein tai voi häiritä muita taajuuksien käyttäjiä. Ulkomaisissa verkkokaupoissa voi olla tarjolla liian suurilla lähetystehoilla tai väärillä taajuuksilla toimivia laitteita, joita ei ole sallittua käyttää Suomessa.

Ostajan kannattaakin aina tarkistaa muutama asia ennen radiolaitteen hankintaa, että ostos ei harmita jälkikäteen.

1. Onko laite CE-merkitty?
2. Onko myytävän laitteen mukana EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (EU declaration of conformity) tai sen lyhennelmä ja käyttöohje?
3. Liittyykö laitteen käyttöön rajoituksia Suomessa?

Kannattaakin kysyä myyjältä lisätietoja ja jos ostaa ulkomailta, tarkistaa tilaus-, toimitus- ja peruutusehdot sekä verkkosivusto, jolla mahdollinen verkkokauppa toimii.

Kampanjalla herätetään kuluttajia

Kannat vastuun tuotteesta itse, kun tilaat tavaraa EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta. Riskeistä ja siitä, miten niitä voi omilla teoillaan pyrkiä välttämään, kerrotaan verkkokaupan turvallisuuteen keskittyvässä Omalla vastuulla -kampanjassa.

Omalla vastuulla -kampanjan verkkosivuille on kerätty arvokasta tietoa eri tuotteiden verkko-ostoksista. Näihin vinkkeihin kannattaa tutustua! Kampanjasivustolla on vinkkejä myös turvallisen verkkokaupan tunnistamiseen.

Viestintävirasto on mukana tässä kampanjassa, jossa useat viranomaiset ja muut organisaatiot ovat yhdistäneet voimansa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin johdolla.

Kurkkaa sivuston vinkit ja ole tarkkana verkko-ostoksilla!

Linkki kampanjan verkkosivuille: Omalla vastuulla


Kirjoittaja työskentelee radiotarkastusasiantuntijana Viestintäviraston Taajuushallinnossa.

Jatketaan keskustelua Twitterissä: @MillaKuokkanen

Asiasanat: Radio , Kuuluvuus , Viat ja häiriöt , Blogit

LinkedIn Print