Toimiiko sinun televisiosi vielä vuonna 2020?

Suomessa siirrytään 31.3.2020 mennessä käyttämään antennitelevisioverkoissa pelkästään uutta DVB-T2-lähetystekniikkaa, joten muutokseen on aikaa enää alle kaksi vuotta. Jotta televisio-ohjelmien katsominen antenniverkon välityksellä on ylipäänsä mahdollista tämän jälkeen, tarvitaan televisio tai digiboksi, jossa on DVB-T2-viritin.

Yli 400 000 antennitaloudelta puuttuu yhä valmius uuteen lähetystekniikkaan. Kuluttajan kannattaa toimia ajoissa ja testata oman television valmius, jotta kanavat eivät pimene yllättäen.

Ensin kannattaa tarkistaa, onko nykyisessä vastaanottimessasi tarvittava viritin

Viestintävirasto käynnisti viime vuoden vaihteessa toimiikotelkkarini2020-kampanjan, jonka yhteydessä lanseerattiin verkkosivusto toimiikotelkkarini2020.fi, jossa oman vastaanottimen DVB-T2-kelpoisuuden voi tarkistaa. Sivustolla kerrotaan lyhyesti perustiedot siirtymästä ja siellä olevien ohjeiden avulla voi kätevästi tarkistaa, onko omassa vastaanottimessa tarvittava viritin. DVB-T2-viritin ei nimittäin ole mikään kuluttajille näkyvä laitteen osa. Oman vastaanottimen T2-valmius onkin helpointa tarkistaa antenniverkoissa jo tarjolla olevien uutta tekniikkaa hyödyntävien kanavien avulla.

Sivustolla kerrotaan selkeiden esimerkkien ja kanavanumeroiden avulla, mitkä kanavat lähetetään jo uudella tekniikalla. Jos kyseiset kanavat saa näkyviin omassa vastaanottimessaan, kaikki on kunnossa. Ihan aukoton testi ei kuitenkaan ole, sillä tv-kanavien näkyvyydessä on esimerkiksi alueellisia eroja, joita voi tarkistaa sivuilla olevien karttalinkkien avulla.

Uuden television ostajalle: Suomessa testattu vastaanotin on varmin hankinta

Kuluttajalle varmin tapa on hankkia Antenna Ready HD -testattu televisio tai digiboksi. Testattu laite toimii varmasti kaikissa suomalaisissa antenniverkoissa ja muun muassa tekstitykset toimivat moitteettomasti. Testauksesta kertova merkintä näkyy yleensä pakkauslaatikossa. Jos tietoa testauksesta ei näy kaupassa, kannattaa asiaa kysyä myyjältä. Myyjillä on kuluttajansuojalain mukaan velvollisuus kertoa laitteiden ominaisuuksista ostotilanteessa.

Välttämättä ei kuitenkaan tarvitse hankkia uutta televisiota. Mikäli nykyinen televisiosi toimii moitteettomasti, riittää, kun hankit DVB-T2-virittimellä varustetun digiboksin.

Teräväpiirtoa myös antenni-tv:n katsojille

DVB-T2-lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-tasoisten ohjelmien vastaanottamisen antenniverkossa. Näin myös antennitaloudet pääsevät nauttimaan uusista tv-palveluista ja tarkemmasta kuvanlaadusta. Noin 1,2 miljoonaa kotitaloutta vastaanottaa tv-lähetykset antenniverkon kautta. Kyse ei siis ole mistään pienestä asiasta. Kaapeliverkon kautta tv-lähetyksiä katsovia kotitalouksia on puolestaan noin 1,3 miljoonaa. Heille teräväpiirtolähetyksiä on ollut tarjolla jo pidemmän aikaa.

Antenniverkon uusi lähetystekniikka hyödyntää rajallista taajuuskapasiteettia aiempaa tehokkaammin ja HD-lähetysten lisäksi se mahdollistaa myös entistä suuremman määrän perustasoisia tv-kanavia.

Mistä sitten tietää, asuuko antenniverkkoon kuuluvassa talossa? Omakotitalossa tai muussa pientalossa asuva voi tarkistaa asian katsomalla kotitalonsa katolle. Jos siellä näkyy niin sanottu harava-antenni, tulevat tv-lähetykset todennäköisesti juuri antenniverkon kautta. Taloyhtiössä asuvan kannattaa varmistaa tilanne isännöitsijältä.

Miksi uuteen lähetystekniikkaan siirrytään?

Suomi ei ole ainoa uuteen lähetystekniikkaan siirtyvä maa, vaan siirtymä perustuu kansainvälisiin sopimuksiin taajuuksien käytöstä. Useat Euroopan maat siirtyvät vähitellen käyttämään pelkästään taajuustehokkaampaa DVB-T2-lähetystekniikkaa. Suomessa siirtymää koskeva poliittinen linjaus tehtiin vuonna 2012 ja kaksi vuotta sitten tv-yhtiöt sopivat yhteisesti tarkan siirtymäaikataulun. Osa kanavista tullaan näkemään sekä perus- että HD-tasoisina jo ennen siirtymäajankohtaa. Televisioyhtiöt tiedottavat omien kanaviensa siirtymisestä HD-lähetyksiin ja Viestintävirasto neuvoo tarvittaessa kuluttajia lähempänä siirtymää, miten HD-kanavat saadaan näkymään.

Kaikki antenniverkon maksu-tv-kanavat siirtyivät käyttämään pelkästään uutta tekniikkaa jo viime vuoden keväällä. Niissä antennitalouksissa, joissa katsotaan maksu-tv-kanavia, on uusi tekniikka jo nyt käytössä ja toimenpiteitä ei tarvita.

Siirtymäviestintää tehdään yhteistyössä

Viestintävirasto koordinoi siirtymän viestintää ja tekee laajalti yhteistyötä televisiotoimialan ja sitä lähellä olevien organisaatioiden kanssa. Mukana yhteistyössä ovat myös laitteiden maahantuojat, kaupan edustajat ja muut viranomaiset. Yhteistyötä tehdään ensi vuonna myös erilaisten kansalaisjärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa niiden paikallista tuntemusta hyödyntäen.

Voit käydä tarkistamassa oman televisiosi T2-valmiuden osoitteessa toimiikotelkkarini2020.fi.

Lisäksi saat tietoa toimijoiden yhteiseltä hdtvopas.fi-sivustolta, jossa kerrotaan teräväpiirtolähetyksiin siirtymisestä kaikissa lähetysverkoissa.

Kirjoittaja on Viestintäviraston DVB-T2-hankkeen projektipäällikkö.

Lisätietoa saat myös seuraavista osoitteista:

Toimiikotelkkarini2020-esite [pdf, 282 KB]

Opas uuden television ostajalle [pdf, 29 KB]

Siirtyminen DVB-T2-lähetystekniikkaan

Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Antennitelevisio , Näkyvyys , Toimivuus , Blogit

LinkedIn Print