Yhdessä tehden saamme enemmän aikaan samalla rahalla

Yhteisrakentamistiimi kutsuu mukaan! Vasemmalta Mari Österberg, Ari Karppanen, Harri Grönroos, Päivi Peltola-Ojala, Klaus Nieminen.

Arkiaamu ja matelen liikenneruuhkassa kohti työpaikkaa. Liikennettä hidastaa kaivuutyömaa. Kylttien mukaan katu on auki koko kesän ja työn on tilannut kuvitteellinen Pölhölän kunta. Kaivuutyön aiheuttaa jätevesiviemäriverkon laajennus uudelle asuntoalueelle. Tämä asuntoalue sijaitsee parin kilometrin päässä kodistani.

Mieleeni palaa elävästi vastaavanlainen aamu 5 vuotta sitten. Täsmälleen sama reitti oli auki, kun alueelle rakennettiin uusi runkovesijohto. Ja sitten viime kesänä oli vuorossa sähköverkon parantaminen.

Talvella kyselin nykyiseltä laajakaistapalveluntarjoajalta mahdollisuutta saada tilattua valokuituliittymä. "Ei ole nyt verkon rakentamissuunnitelmia alueelle, ajankohtaista vasta parin vuoden kuluttua", kuului vastaus. Tulevaisuudessa tie tullaan siis avaamaan jälleen kerran, nyt valokuitukaapeloinnin asentamiseksi.

Verkot fiksusti kerralla kuntoon - utopiaa vai suuri mahdollisuus?

Miksi näitä rakentamisia ei toteuteta kerralla? Eikö olisikin loogista kaivaa tie kerran auki, asentaa samalla kaikki verkot kaivantoon ja jakaa kustannukset kaikkien osapuolten kesken sovittujen pelisääntöjen mukaan?
Verkkoinfrastruktuurin rakentaminen pala kerrallaan vaikuttaa puuhastelulta, toimimattomalta yhteistyöltä alueen infratoimijoiden välillä sekä urakoitsijoiden rahastamiselta. Jos kaikki infra olisi toteutettu kerralla kuntoon, meillä olisi toimiva infra, joka palvelisi pitkän aikaa.

Yhteisrakentamisen malli on selkeä

Mikä voisi olla toimiva ratkaisu, jotta välttyisimme alussa kuvaamani Pölhölän kunnan tilanteelta, jossa kadut ovat auki joka vuosi? Oheinen parin minuutin video esittelee sujuvan tavan ajatella infrahankkeita.

Katso video YouTubesta

Yhteisrakentamistiimi palveluksessasi

Yhteisrakentamislaki velvoittaa toimijoita verkkojen yhteisrakentamiseen ja -käyttöön. Viestintäviraston Yhteisrakentamistiimin tehtävänä on edesauttaa sitä, että maanalaista infraa paitsi rakennetaan myös käytetään yhdessä aikaisempaa tehokkaammin. Tämä konkretisoituu tällä hetkellä kolmena toimenpiteenä:

  1. Rakennamme viestintä-, energia-, liikenne- ja vesihuoltotoimijoiden yhteistä yhteisrakentamisverkostoa ja jaamme tietoa yhteisrakentamismahdollisuuksista, yhteisistä pelisäännöistä ja hyvistä käytännöistä.
  2. Ylläpidämme ja kehitämme tiedonvaihtoa toimijoiden verkonrakentamissuunnitelmista. Verkkotietopiste.fi palvelu on ensimmäinen keskitetty palvelu, johon kootaan tiedot kaikista manner-Suomen verkkoinfran rakentamishankkeista.
  3. Kannustamme olemassaolevan verkkoinfran yhteiskäyttöön. Verkkojen rakentamiskustannuksia voidaan laskea myös hyödyntämällä jo nyt olemassa olevaa yhteiskäytön mahdollistavaa infraa kuten suojaputkia mahdollisimman hyvin.

Lähtökohtaisesti yhteisrakentamisesta ja -käytöstä sovitaan kaupallisesti, mutta tarvittaessa Viestintävirasto voi auttaa neuvotteluratkaisuun pääsemisessä ja viime kädessä voi ratkaista tapauksen.

Lue lisää Viestintäviraston verkkosivuilta

Kirjoittaja on Viestintäviraston johtava asiantuntija.

Jatketaan keskustelua Twitterissä (at)PeltolaOjala


Asiasanat: Internet , Puhelin , Televisio , Laajakaista , Verkot , Yhteisrakentaminen , Blogit

LinkedIn Print